Stapvoets Coaching
STAPVOETS xCOACHING

Home | Paardencoaching | Over Stapvoets | Samen helen | Ervaringen en Agenda | Contact
Stapvoets Coaching
 

paardencoaching
Wat is paardencoaching?


Paardencoaching is het begeleiden van mensen met behulp van paarden.

Tijdens de paardencoaching wordt een beroep gedaan op het natuurlijke gedrag van het paard.
Paarden zijn kudde- en een vluchtdieren en screenen daarom continu hun omgeving op mogelijk gevaar. Ook houdt hij zijn kuddegenoten in de gaten of die in staat zijn met hem/haar te kunnen vluchten als er gevaar dreigt.

Wanneer je als persoon bij een paard gaat staan, zal het paard je gaan zien als nieuwe kuddegenoot en zal dus ook jou gaan screenen. Het paard reageert volledig op de energie van de persoon waar de verbinding mee wordt aangegaan. Hierdoor kunnen blokkades of eventuele belemmeringen die bij jou spelen worden gelokaliseerd.
Denk hierbij aan lichamelijke klachten of stress, niet lekker in je vel zitten, trauma’s of bijvoorbeeld een burn-out.

Het bijzondere is dat hiermee eigenschappen of kenmerken van de deelnemer aan het licht komen die wellicht bij andere coaching niet opgemerkt worden. En wat iedereen zal aanspreken: paarden gaan de verbinding met elk van ons aan vanuit onvoorwaardelijke liefde en acceptatie.
De coach vertaalt het gedrag van het paard in vragen voor de persoon die bij het paard staat. Deze vragen zijn gericht op herkenning, inzicht en bieden mogelijk oplossingen om stap-voor-stap verder te komen.

Paarden reageren niet alleen op de energie van de persoon zelf, maar ook systemisch; op invloeden vanuit het systeem. Onder het systeem wordt de achtergrond van de persoon verstaan. Denk hierbij aan familie, gezin van herkomst, afkomst, maar ook ingrijpende gebeurtenissen die van invloed zijn op het systeem zoals oorlog, seksueel misbruik of een overlijden.

Thema’s die binnen de systemische paardencoaching aan het licht komen, zijn terug te brengen naar drie basisprincipes van systemisch werk en hebben betrekking op ten minste één van die drie:
  • Binding (iedereen heeft het recht er bij te horen)
  • Ordening (de plaats in het systeem volgens de rangorde)
  • Balans (in het systeem dienen geven en nemen in goede balans te zijn)
Tijdens een sessie paardencoaching reageert het paard op dat wat de meeste energie vraagt en laat zien wat de mogelijke reden is dat je vastloopt in het dagelijks leven. Alle oefeningen zijn naast het paard, er wordt niet op het paard gereden.
 
Voor wie?

Deze stapvoetse benadering is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd en/of achtergrond, die op een andere manier inzichten wil verkrijgen over het functioneren van zichzelf of van zijn of haar groep (familie, collega’s en dergelijke). Je hoeft geen ervaring te hebben met paarden en alleen maar open te willen staan voor wat het paard je wilt laten zien.

Stapvoets Coaching heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die kampen met een trauma of slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Voor meer informatie over lotengenotencontact helen van seksueel misbruik, zie de pagina ‘samen helen’.

Individueel

Door middel van een individuele sessie paardencoaching is het mogelijk inzicht te krijgen in de dingen die bij jou spelen. Doordat het paard volledig reageert op jouw energie, kom je er achter wat je dwarszit en is er ruimte en vrijheid om te experimenteren met nieuw gedrag. Het paard blijft op jou reageren, dus je krijgt direct feedback van het paard. Persoonlijke ontwikkeling staat hierbij centraal.
Een sessie paardencoaching duurt ongeveer 1,5u.

Team

Ook is het mogelijk om je als groep of team aan te melden voor om paardencoaching te ervaren. Het paard zal in dat geval gaan reageren op onderlinge verhoudingen en de samenwerking. Thema's die aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld communicatie, besluitvorming en teamrollen. Een belangrijk aspect hierbij is het herkennen en erkennen van elkaars kwaliteiten. Door de ervaringen en inzichten die tijdens deze dag worden opgedaan, wordt het team in staat gesteld deze in te zetten in de dagelijkse praktijk ten behoeve van de onderlinge samenwerking.
Deze teamtraining wordt aangeboden als geheel verzorgde dag inclusief lunch, of enkel als dagdeel.
De kosten zijn op aanvraag.


 
Stapvoets Coaching

Locatie en Tarieven

Stapvoets Coaching werkt in de regio Amersfoort vanuit Zorgboerderij Blommendal, Ruifweg 6 te Stoutenburg.
Ook is het mogelijk op bij jou op locatie te komen om te werken met je eigen paarden.

| privacyregelement |algemene voorwaarden | klachtenregelement | zzVolg ons op:x Stapvoets Paarden CoachingStapvoets-Coaching